Новини

Болести и наранявания по кората на плодните дървета могат да възникнат по всяко време. Но сега, в края на есента, те се виждат най-добре. И ако не се намесим своевременно, тогава дърветата могат да загинат. Кората на пострадалите дървета трябва да се лекува, а когато се полагат необходимите грижи, тогава проблемът може да се отложи с много години. Възможно е кората да се възстнови или за това време да се отгледа друго дърво.

Най-напред трябва да се установят причините за напукването и беленето на кората на овощните дървета. Какви могат да бъдат те?

1. Болестни – кората на здравите и силни дървета е винаги здрава. Напукването, наличието на петна и подутини по стволовете и дебелите клони са признаци за спешна намеса.

Болестите по кората на плодните дървета са различни, но най-опасни сред тях са:
– ракът на кората напада всички дървета, но най-често гравитира около ябълката, като най-напред се появяват черни петна, кората изсъхва и започва да се разпрашава;
– цитоспорозата е гъбично инфекциозно заболяване по семковите и костилкови овощни дървета (ябълка, круша, праскова, кайсия), като под въздействие на токсините, отделяни от жизнената дейност на гъбичките кората се променя – става рехава, гъбеста и преустановява провеждането на соковете.

2. Вредители - вездесъщите корояди най-често атакуват отслабените дървета и могат да унищожат кората напълно, а когато тя започне да пада на парчета – това е началото на края.

3. Гризачи - обикновено изяждат кората през зимата, когато няма друга храна и най-засегнати са младите дървета.

4. Метеорологичните условия - температурните промени причиняват по кората увреждания от измръзване и слънчево изгаряне.

Да се справим с проблема при рак или цитоспороза

Ако проблемът е предизвикан от рак или цитоспороза, тогава трябва да предприемем следните стъпки:
– премахваме с нож или твърда четка на засегнатите участъци от кората до здрава дървесина, а ако е възможно се отстраняват и повредените части от короната;
– промиваме наранените участъци с 5%-ен разтвор на железен сулфат или 3%-ен разтвор на меден сулфат;
– изчаква се около седмица раните да засъхнат и след това се третират с градинска вар или овощарска замазка.

Какво да предприемем при наличие на корояд?

При наличие на корояд всички увредени клони се изрязват и изгарят. С помощта на спринцовка се инжектира в отверстията някакъв инсектицид – Калипсо 480 СК, Актара и др. През пролетта, когато оцелелите се опитват да заселят нови участъци от кората, тогава се пръска с Би-58. Когато вредителят все още не се е настанил сериозно – дървото може да се спаси, но когато пораженията са големи, тогава вероятно ще бъде невъзможно.

При нараняване от гризачи

Пораженията, нанесени от гризачи се третират с бордолезов разтвор 3% или разтвор на меден сулфат. След изсъхване се покриват с овощарска паста и се завиват с подходяща тъкан.

Ако раната е кръгла и обхваща целия ствол, тогава се прави присадка „мост“. След установяване на повредата се замазва с глина и се завива с тъкан до настъпване на подходящ момент – когато през пролетта кората се отделя лесно от дървесината, тогава се присажда нова.

Увреждане на кората от измръзване и слънчево изгаряне

Капризите на времето често са причина за увреждане на кората на ствола и клоните. Превантивна мярка срещу слънчевото изгаряне е варосването.

При измръзване кората се почиства с остър нож до здрава тъкан, след което се третира с меден сулфат. Покрива се с овощарска замазка или градинска смола за предотвратяване на инфекцията.

Важно е мерките да бъдат навременни и правилни.


Sinor.BG

Уважаеми клиенти,

фирма Балкан Био Фрукт и Шнайдер Ферблазе техник ще представят немска овощарска вар FimumFruhtkalk по време на
Международна селскостопанска изложба АГРА 2020 - Международна конференция, Пловдив 20.02.2020 г.

Заповядайте в зала „България“, Международен панаир Пловдив, 15.45 - 16.00 ч., 20.02.2020 г.

 

Програмата на събитието може да видите в прикачения файл.


 

Понеделник, 20 Януари 2020 17:24

Сезона след бране е сезона преди бране

Януари 2020

Времето след прибиране на реколтата е всъщност времето преди прибиране на следващата реколта

„Класическият“ начин за варосване  с използване на кофа с вар и с четка „баданарка” вече са в миналото но ползите остават

Иновативен метод за защита на овощни култури и лозя чрез цялостно варосване на стъбло и корона с помощта на немска „овощарска” вар

Сряда, 08 Януари 2020 21:21

Опасно време

Опасно променливо време през Януари

Времето през януари: от минус 15° до плюс 15°, повече сняг - през второто десетдневие (според прогнозите на синоптик.бг)

Събота, 07 Декември 2019 09:44

Време е за варосване!

Предложение на рецепта за цялостно варосване на овошни култури, ягодоплодни и лозя срещу зимно измръзване и пролетни слани fiMUM®-Fruchtkalk® Фрухткалк 

(немската овощарска вар)

Рецепта за 1000 л вода при 4,5% работен разтвор за навесна или прикачна вентилаторна пръскачка
300-600 мл fiMUM  PIMP–емулгатор   или

600-1000 мл Уетцит за Биологично производство

20кг  fiMUM®-Fruchtkalk® Фрухткалк- немска Овощарска вар

25 кг био-fiMUM СЯРА 22-26 – Калций -Сяра

Страница 1 от 3
© 2019 - 2021 "Балкан Био Фрукт" ООД. Всички права запазени.